Ann Helen Moen

STICKY SESAME CAULIFLOWER // KLISSETE SESAM BLOMKÅL

 • Publisert: 01.04.2016, 21:53
 • Kategori: Fristelser


 • Jeg har trolig funnet verdens deiligste asiatiske kjøtt-frie oppskrift. Etter vi begynte å tenke tanken om å spise mindre kjøtt har jeg scrollet side opp på side ned på Pinterest etter fristende oppskrifter. Jeg er helt Pinterest-frelst, og det finnes så utrolig mye spennende der ute. En av oppskriftene vi har lagt vår elsk på her i hus er sticky sesame cauliflower, eller på norsk klissete sesam blomkål. (Original oppskrift her i fra)

  Så da må jeg nesten hive ut den fantastiske oppskriften her ut til dere. Kjøtt-frie middager er IKKE kjedelig. Jeg har ikke vært borti en slik smaks-sensasjon uten kjøtt. Så kos deg med god samvittighet når du biter tennene i denne flotte retten.  INGREDIENSER:

  1-2 ss vegetabilsk olje (Vi brukte rapsolje)
  1 1/4 kopp mandelmelk
  1 kopp havremel/hvetemel
  1/2 ts salt
  1/2 ts bakepulver
  1 stor blomkål delt opp i små buketter
  1/2 kopp soyasaus
  1/2 kopp økologisk maple sirup
  1/4 kopp ris eddik (rice vinegar)
  2 ts sesamolje
  2 ts fersk revet ingefær
  2 hvitløksfedd, hvitløk
  1 ts sriracha 
  1 ss maizena
  1/4 kopp kaldt vann
  1 vårløk, opphakket
  Sesamfrø
  Kokt ris

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  INSTRUKSJONER:

  1. Forvarm ovnen til 235° (jeg bruker varmluft). Bruk ca. 1 spiseskje av den vegetabilske oljen til å smøre en ildfast form. 
  2. Visp mandelmelk, mel, salt og bakepulver sammen i en bolle. Du kan så velge om du vil dyppe blomkålen i røren, eller hive all blomkålen opp i røren. Vi valgte å gå for siste alternativ. Rørte det godt sammen slik at alle blomkål-bukettene var dekket av røren, for så å sile av overflødig røre. Bare hiv alt i en vanlig sil og rist godt før du legger de oppi den ildfaste formen. 
  3. Stek i 10 minutter.
  4. Mens blomkålen stekes i ovnen, mix sammen soyasaus, maple sirup, ris eddik, sesam olje, revet ingefær, hvitløk og sriracha-saus i en panne. Vi bruker en wok-panne. Bland så vann og maizena sammen slik at det blir en fin røre før du tilsetter det i soyasaus-blandingen. Når sausen tykner kan du ta den bort fra varmen og legge den til sides. Sett risen til kok.
  5. Ta blomkålen ut av ovnen. Vend så blomkålen og smør over ett lett lag med vegetabilsk olje. Stek i ytterlige 5 minutter til de begynner å få farge.
  6. Ta så blomkålen ut, tilsett soyasaus-blandingen og stek ytterligere i ca. 3 minutter, til sausen blir god og klissete rundt blomkålen.
  7. Server over en pute av nykokt ris. Strø over sesamfrø og vårløk, og server!  SETT DEG NED OG NYT!

 • Publisert: 01.04.2016, 21:53
 • Kategori: Fristelser
 • 0 kommentarer
 • Når ett par timer nesten blir døgning!

 • Publisert: 27.03.2016, 11:50
 • Kategori: Fristelser
 • Det er merkelig når du har planer om å ikke gjøre en drit, men ender opp med å gjøre det totalt motsatte!

  Det skjedde i går. Vi hadde plassert bort de to eldste for natten og skulle i grunnen bare sitte hjemme og slappe av med seriene våre spillende over tv-skjermen. Jeg var veldig sliten etter en lang dag og dårlig søvn, så når ei venninne sendte melding og spurte om jeg ville komme bort i løpet av kvelden, viste jeg at sjansene var små for at jeg i det hele tatt kom meg opp av sofaen.

  Så ble guttene hentet og vi koste oss litt ekstra med de to minste. Da det var tid for legging for de små og alenetid for mamsen og papsen fikk jeg plutselig ett lite snev av energi. Jeg bestemte meg dermed at jeg skulle ta en liten svipptur innom. De skulle ha litt godt i glasset, men bestemte meg fort for at denne gamle kroppen skulle holde seg edru. Jeg satte meg dermed bak rattet og kjørte utover. Jeg hadde så klart sagt til Per at jeg teolig bare ble borte ett par timer.

  Så fail kan man ha gitt!!

  Før vi viste ordet av det hadde klokkene stil seg frem og viste 03.30. Ja, så ble det litt mer enn ett par timer. Praten satt så løst og vi storkoste oss. Klokken var nærmere 04.15 før rompa mi hadde klart å planta seg i senga, og det var jo ikkje npe overraskelse at lillemor skulle våkne i det jeg la hodet på puta!

  Ikke bare var jeg sent i seng, men bare rett etter jeg endelig hadde fått lillemor til å sove og lukka øynene selv, var klokka plutselig 08.00 og det var morgen. Så da var det ikke annet enn å dra meg seg dyna inn i sofaen og slumre meg igjennom søndagen. Jeg hadde bestemt for at der skulle jeg ligge frem til langt ut på dagen.

  Så slo det meg. Jeg har treningsdag i dag..

  Som om det ikke var nok at jeg faktisk måtte opp tidlig, så skulle jeg liksom klare å få den trøtte ræva mi opp for å trene. Nei, da må man bare hive seg opp av sofaen før kroppen streiker i protest. You've got to outsmart youself.. Eller noe sånn.

  Men det gikk! I did it! 👏

  Ja, en ekstra klapp til meg.

  Etter treningen var det så klart på med søndagsklærne, og diske frem en god og frisk smoothie i dette grå-været!

  Den smoothien var dødsgod, så tenker å slenge med oppskrift

  OPPSKRIFT:

  • Litt hermetisk ananas med fruktjuice (hadde igjen etter pizzaen i går)

  • En appelsin

  • En liten kopp med ferdig smoothie-blanding fra Rema 1000 - banan/mango/ananas

  Take it for a spin!

  Nå skal du ikke gjøre annet enn å sette deg eolig ned i sofaen og NYTE det!

  Håper alle har en fantastisk dag videre ☀

 • Publisert: 27.03.2016, 11:50
 • Kategori: Fristelser
 • 1 kommentarer
 • Lidenskap for sunn mat

 • Publisert: 24.03.2016, 14:24
 • Kategori: Fristelser
 • Etter jeg begynte å trene, og ikke minst følge Sophie Gray, har jeg lagt min elsk på sunn mat. 
  Misforstå meg rett, jeg har ingen planer om å hverken legge sjokoladen eller chipsen på hylla, men det er greit å la det ihvertfall ligge der til helga.

  I det siste så har jeg og min kjære satt oss inn i det og spise mindre kjøtt. Så lite kjøtt som mulig. Vi har for vår tilregnelighets skyld valgt å ikke ta dette fra barna. De er nå i en periode hvor alt som er nytt er farlig. Å for å holde oss selv "tilregnelig" så har valgt å ikke utsette oss for det spetakkelset rundt spisebordet helt enda. Jeg har også fremdeles vanlig pålegg på skiva, i tillegg til f.eks. banan, peanøttsmør eller avokado. 
  Men vi har valgt å bytte ut alt melk i tilbereding av mat med f.eks mandelmelk eller kokosmelk. Alt etter hva vi spiser. Ellers har vi ganske mange kjøttfrie middager her i hus. Ellers kan vi fint ha taco i hus, og bytter ut kjøttdeigen med farse som er "kjøttdeig" lagt på soya. Dette har vi også hatt med guttene, uten noen betydning til at de merket forskjellen.   Ellers består frokosten min, hver dag, av forskjellige smoothier. Jeg har fått et helt nytt forhold til smoothie etter jeg begynte på Sophie's treningsguide. Før så jeg på smoothie som en dessert med mye sukker. Noe som ikke er helt på trynet når du klatter oppi en halv boks med yoghurt og mye appelsinjuice. Jeg bruker aldri yoghurt i lenger, eller juice for den saks skyld. Jeg blander mellom å ha kaldt vann eller mandel/kokosmelk i. Alt etter hva som frister og hva annet jeg har oppi. Jeg har også alltid 1-2 spiseskjeer chiafrø oppi, og blander også gjerne hemp frø oppi for en ekstra mettende smoothie. 
  Jeg bruker også mest mulig fersk frukt, og har bare litt frossen frukt/bær i for å få rett "tekstur" på smoothien. Ellers er isklumper en kjekk ting og ha i.
  Her hjemme bugner det av fersk frukt hele tiden, noe som gjør det ekstra fristende å lage seg en god smoothie.   Ellers blir så klart middagen stappfull av gode grønnsaker når vi har eliminert kjøttet. Gode, friske supper som metter, og masse nytt og spennende som jeg tidligere ville vært redd for å prøve. En stor favoritt her i huset hos alle sammen er gulrotsuppe med indisk naanbrød. Stor suksess blant liten og stor. Så lett og lage, og helt fantastisk frisk i smak. For ikke å snakke om den fine knall oransje fargen. Godt og friskt!
  Ellers har jeg og min kjære fått en helt ny forelskelse i blomkål. Det finnes så mye kjekt å lage med, og mye asiatiske smaker som vi faller for. Pinterest har vært den store guiden, pluss litt ekstra tips fra min veganske lillesøster. Godt å ha noen i bakhånd som har testet litt forskjellige oppskrifter.


  Alt du trenger til en god og frisk gulrotsuppe.

  Så i fremtiden skal du ikke se bort i fra at det dukker opp både oppskrifter på middager og smoothier. Småsnacks og god hjemmelaget sjokolade. Det er en helt ny verden forran oss, og selv om vi også på veien har funnet ting vi IKKE liker, så finnes det uendelig med fristende oppskrifter som står for tur. 

  Hadde det vært spennende med litt oppskrifter her ute?

 • Publisert: 24.03.2016, 14:24
 • Kategori: Fristelser
 • 1 kommentarer
 • hits